Każdy kto nie zna się na chłodnictwie, nie pracuje w tym sektorze, może pomyśleć, iż reprezentują go tylko lodówka i zamrażarka, które posiada prawie każdy osobnik w swym gospodarstwie domowym. Otóż na pierwszy rzut oka, może to prawda, lecz po przyjrzeniu, okazuje się, że urządzenia chłodnicze, które ograniczymy tylko do przemysłu spożywczego, to różnorodność maszyn, z których każda spełnia określone potrzeby użytkowników.
Rodzaje wykorzystywane w branży spożywczej, to chłodnictwo plusowe, które służy do magazynowania surowców takich, jak owoce, warzywa, które wymagają obniżki temperatury o kilkanaście stopni, by zachować świeżość na dłużej. W chłodniach właściwych panują już warunki poniżej 0 stopni, które dobiera się pod kątem towaru (mięso, ryby, jajka). Zastosować tutaj można przeróżne agregaty, które dostosowuje się do ilości towaru i jego rodzaju. Prócz tego używa się lad i witryn sklepowych.
Równie użyteczne co chłodnie, są mroźnie odpowiednio używane w zakładach produkcyjnych oraz w gastronomii, gdzie towar zamraża na dłuższy czas. W związku z tym niezbędne są urządzenia i całe instalacje, podobnie jak w chłodniach, które zapewnią, i utrzymają właściwe parametry do zmrożenia i przechowywania.
Wszystkie urządzenia wykorzystywane przez chłodnictwo wyposażone są w różnego typu sprężarki chłodnicze, które by spełniać swoje zadanie, potrzebują czynnika chłodniczego. Najczęściej używany jest amoniak, chociaż instalacje chłodnicze mogą korzystać z CO2, powietrza, pochodnych freonu i innych mieszanin. Bez sprężarki obieg czynnika w urządzeniu byłby niemożliwy.