Jak wiadomo powszechnie dzięki urządzeniom zapewniającym niskie temperatury, możemy przechowywać żywność przez długie tygodnie a nawet miesiące. To wszak zamrażarki i lodówki umożliwiają nam utrwalanie pożywienia rogatego typu. Chłodnictwo dotyczy przecież zarówno warzyw, mięs oraz na przykład owoców morza, które mogą być po długim czasie spożyte.
Warto jednak także zauważyć, że technologia ta wykorzystywana jest również w całkiem innych sferach ludzkiej działalności. Mamy tu na myśli na przykładowo medycynę. Powszechne są już wszakże praktyki takie jak kriobiologia i kriomedycyna - chodzi tu między innymi o przechowywanie tkanek.
Ponadto nie można zapominać o dziedzinach wykorzystujących bardzo szeroko chłodnictwo jak branża klimatyzacyjna. To przecież ta sfera naszej gospodarki przeżywa obecnie istny boom na rozmaite urządzenia i instancje klimatyzacyjne. Latem niemal każdy z nas korzysta z klimatyzatorów.
Sferą, o której też trzeba wspomnieć przy tym zagadnieniu jest także sport. A konkretniej mówiąc chodzi tu o obiekty sportowe takie jak sztuczne lodowiska albo skocznie, które też naturalnie korzystają z technologii chłodniczej i chłodnictwa.