Od zarania dziejów, ludzie stosowali przeróżne sposoby przechowywania żywności. W okresie zimy, nie było takiej trudności, aby jak najdłużej przechowywać jedzenie, bowiem służył do tego śnieg. Okres lata z kolei niósł z tym ogromne trudności, w związku z tym, ludzie musieli szukać nowych metod przechowywania, aby ta żywność była świeża i nie psuła się zbyt szybko.
Wymyślono wówczas ziemianki, czyli takie podziemne piwnice, wykonane z kamienia lub drewnianych bali w kopanych w ziemie i przysypanych nią, gdzie było odpowiednio zimno. Chowane w ziemiankach jedzenie nie traciło swej wartości i było wciąż przydatne do spożycia. Były to początki chłodnictwa.
W dobie rozwoju człowieczeństwa, kiery następował rozwój nowych technologii, również w chłodnictwie były widoczne postępy. Dzisiaj widzimy to na każdym kroku, to liczne lodówki, zamrażarki, chłodziarki, chłodnie magazynowe, czy inne urządzenia chłodnicze, które wykorzystujemy w gospodarstwie, przedsiębiorstwach lub do badań naukowych.
Chłodnictwo to dział techniki, mający ogromne znaczenie w dziejach ludzkości. Bez niej, bowiem, niemożliwe byłoby przechowywanie żywności na dłuższą metę, aby zdatna była do spożycia.