Odpowiednie chłodnictwo w branży spożywczej - instalacje chłodnicze.

Chłodnictwo to odrębny dział techniki, którego głównym zadaniem jest odprowadzanie ciepła z określonego, chłodzonego środowiska i zachowanie otrzymanej temperatury niższej, aniżeli ma temperatura otoczenia. Niegdyś wychładzanie kojarzyło się z urządzeniami obsługiwanymi ręcznie, które bezustannie się zapowietrzały i tym samym zwiększały ryzyko niepożądanych wycieków.

Obecnie używane są takie instalacje chłodnicze, które posiadają pozytywne cechy technologiczne, a tym samym są przyjazne dla środowiska. Stosowany w instalacjach chłodniczych złoty środek to nic innego jak amoniak. Niesłusznie niegdyś został on uznany za szkodliwy dla otoczenia. Okazuje się bowiem, że jest to najbardziej ekologiczny czynnik chłodniczy. Jeżeli instalacje chłodnicze są zaprojektowane i podłączone w odpowiedni sposób to ten nieorganiczny związek chemiczny jest całkowicie bezpieczny. W razie jakiegokolwiek zakłócenia prawidłowego działania urządzeń, możliwe jest bardzo szybkie podjęcie działań prewencyjnych, bowiem amoniak ze względu na swoją specyficzną woń jest bardzo łatwo wyczuwalny.

Małe stężenia tego czynnika nie wpływają negatywnie na organizm człowieka.