Chłodnictwo wykorzystywane w sklepach i zakładach produkcyjnych

Zakłady produkcyjne w dużej mierze postawiły na chłodnictwo. Jest to bardzo ważne, ponieważ kiedy przechowywanie wielu produktów nie było możliwe. Teraz wykorzystanie niskiej temperaturę to system na ekonomiczną sprzedaż i produkcję. Dzięki takim możliwością wiele produktów ma dłuższą datę przydatności. Producenci wiedza, bowiem, że każdy człowiek posiada w swojej kuchni lodówkę.

Lodówki mają zbyt małe wymiary, aby mogły być w dobry sposób wykorzystywane w zakładach chłodniczych. Chłodnictwo umożliwiło zastanowienie się nad tym, co jest potrzebne takim zakładom. Zaczęto budować duże chłodnie. Są to pomieszczenia, które w całej swej objętości mają bardzo niską temperaturę. Do chłodni doprowadzają specjalnie skonstruowane drzwi. Komory chłodnicze i chłodnie muszą spełniać specjalne warunki jakościowe Unii Europejskiej.

Sklepy spożywcze najczęściej nie posiadają takiej powierzchni, aby wydzielić dodatkowe pomieszczenie, jakim jest chłodnia. W sklepach wykorzystywane są lodówki. Mają one większe wymiary niż te trzymane w domach. W nich umieszczane są produkty, które bez niskiej temperatury nie mogą być przetrzymywane. Sklepy mają także zamrażarki, w których przechowują mrożonki i lody. Chłodnictwo spotykane jest na każdym kroku.